logoheader
-ВизиткаНовиниОбразователен процесДейности по интересиКултура, спорт, туризъмПравила за децатаКандидатстване и подготовка на детето за детска градинаДокументи за постъпванеГалерияУчилище за родителиРодителски алиансДиректорНагради и отлиияПравилнициОбществен съветПрофил на купувачаБюджетКонтакти-

ВИЗИТКА

 

 

Детска градина № 2 „Звънче” е представително за образователната ни система със своите педагогически практики и подходи, с материалните ресурси, с взаимодействието с родителите, които са гарант и опора за реализирането на всички педагогически проекти, емблема, символ на предучилищното възпитание в нашата страна и в столицата. То е модел за иновативни практики в предучилищното възпитание, силно респектиращо с динамиката в своето развитие като институция в условията на пазарна икономика и изискванията на съвременното общество и модерното образование.

Интересът на специалисти в областта на образованието, родителите и обществеността към многостранната и резултатна работа в детската градина е голям и нестихващ, а почитта и признанието на родителите са с неоспорими доказателства. Тук се учреди през 2001 г. първото по рода си сдружение с нестопанска цел „Родителски алианс „Благополучие в детската градина” като институционално представителство на родителската общност в детската градина. Вече 13 години тази неправителствена организация развива успешно своята обществено полезна дейност в полза на децата, учителите и детското заведение.

В резултат от съвместната дейност с Родителския алианс детската градина разполага със съвременни условия за развитие на спорта и двигателната активност, творческите способности и интереси на децата във всички области на човешкото познание – философия, чуждоезиково обучение, художествена гимнастика, латино и модерни танци, класически балет, карате, футбол, плуване, ски обучение, приложно изкуство, пиано и солфеж, солово пеене с микрофон, актьорско майсторство, лагери на море и планина, екскурзии, театрални представления, празници, тържества и развлечения, конкурси, фестивали и пр. Материалната база разполага с музикален салон, физкултурен салон, салон за театрални и изящни изкуства, закрит плувен басейн за начално обучение по плуване, кабинети за чуждоезиково обучение и приложно изкуство, кабинет по философия.

Дворът на детската градина е истински стадион. Разполага с открит плувен басейн за развлекателни игри и закалителни летни процедури, футболно игрище, волейболно игрище, баскетболни площадки, велоалея. Тук се намира и откритата сцена за празници и тържества и културна дейност, както и много други забележителности – топографска карта на детската градина, екокъща, статуя „Майчинство и детство” на скулптура Стела Краевска, многообразна и буйна растителност от рядко срещани видове..

 

 

ИЗ ЛЕТОПИСА

Детска градина № 2 „Звънче” е открито през 1969 г. Отначало започва с името „Хо Ши Мин” в знак на добрите взаимоотношения с виетнамската страна. През 1991 г. по предложение на колектива е преименувано със звучното име „Звънче”.

Това е първото детско заведение в България, планирано и изградено на научна основа. Тук за първи път е експериментирано отглеждането и възпитанието на деца от 10-месечна до 7-годишна възраст. Функционирали са и седмични /нощуващи групи/. За първи път в нашата страна тук е създадена материална база, плод на дългогодишна научна работа и изследвания. Тук е поставено началото на най-новите постижения в педагогическата практика в областта на предучилищното възпитание и обучение.

Педагогическата практика и опит на Детска градина № 2 „Звънче” са показвани като научни постижения пред множество чуждестранни делегации от специалисти в педагогическата наука. Има участия в международни семинари и симпозиуми по проблемите на предучилищното възпитание. Сътрудници и ръководители на експерименталните проекти са били такива утвърдени имена в българската наука, като проф. Елка Петрова, проф. Фидана Даскалова, доц. Снежина Македонска.

И това не е само минало…

Заведението е дългогодишна база на:

 • Медицинския университет – София, за подготовка на студентите по специалност „медицински сестри”;
 • Научноизследователски институт „Тодор Самодумов” по методика на обучението в предучилищна възраст;
 • ВИФ – по физическо възпитание и спорт в ПУВ и значението му за формирането и дейността на човешкия мозък;
 • СУ „Св. Климент Охридски” – катедра „Психология”;
 • Дейността на детското заведение е отразена в книга–сборник на Столична община „Предизвикателствата на ХХІ в. и Столичното образование”.

Заведението е посещавано от множество делегации с цел представяне на предучилищното възпитание в нашата страна:

 • 2017 г. –
  делегация от Ханой, СРВ

 • 2015 г. –
  Посланик на СР Виетнам – Нгуен Тхи Хонг Оан

 • 2011 г. Делегация на педагози от Москва
 • 2011 г. Делегация от Виена, Австрия
 • 2010 г. Посланик на СР Виетнам – Чан Тхи Хиен
 • 2006 г. Делегация на Европейската комисия – във връзка с присъединяването на България към ЕС; Детска градина № 2 „Звънче” беше единственото заведение, посетено от тази делегация, като модел на българска детска градина.
 • 2004 г. Международното училище на регентите в Тайланд
 • 2003 г. Директорът на Централния институт за педагогически изследвания в Китай;
 • 2002 г. Министерството на образованието на Турция;
 • 2001г. Съюза на турските жени;
 • 2001 г. Консулът на Република Естония в Тайланд;
 • 2001 г. Президентът на световната организация за защита на децата – ОМЕР, проф. Одри Къртис от Лондонския университет.

Преди 1989 г. заведението също системно е представяно пред чуждестранни делегации, за които имаме спомени, но не разполагаме с описание за конкретните личности и поводи.

 • Множество делегации от Съветския съюз;
 • Маргарет Тачър – министър председател на Великобритания.

 

zvunche.com 2015 © всички права запазени.